MİRAS HUKUKU
Miras hukuku nedir sorusuna gerçek bir kişinin ölümü ya da gaipliği durumunda malvarlığının kime ve ne şekilde intikal edeceğine dair düzenlemelerin yapıldığı bir hukuk dalıdır şeklinde yanıt verilebilir. Medeni kanunun alt dallarından birisi olan Miras Hukuku konusunda son derece önemli detaylar vardır. Bu hukuk dalının kendi içerisinde birçok detay ve prosedürün bulunması davalarının da son derece uzun sürmesine neden olabilir.
Miras hukuku konusunda birçok sorun meydana gelebilir ve bu sorunların çözümünde de alanında uzman avukatlardan hizmet alınır. Yasal düzenlemeler çerçevesinde avukatlar için bir branş söz konusu olmasa da bu hukuk dalı ile yakından ilgilenen ve hemen her türden miras hukuku davasına bakan avukatlar bulunur. Miras hukuku alanında açılan davaların nedenleri arasında şunları saymak mümkündür:
- Mirasta mal paylaşımı
- Mirastan mal kaçırma durumu
- Mirasta saklı olan pay durumu
- Tenkis davası
- Mirasın reddi durumu
- Vasiyetnamenin iptal edilmesi
- Vasiyetnamenin yeniden düzenlenmesi
Gibi konular miras davasının açılmasının en önemli nedenleri arasında yer alır. Belirtilen sorunların çözümlenmesinde ise ilgili mahkemeler görev yapar. Miras hukuku alanında kabul edilen iki farklı yasal mirasçı bulunur. Bu mirasçılardan birisi atanmış mirasçı bir diğeri de yasal mirasçıdır. Atanmış mirasçı nedir sorusuna ise mirası bırakan kişiler tarafından kendi iradeleri mal bırakılan mirasçılar şeklinde yanıt verilebilir. Miras hukukuna konu olan mal varlığı ise tereke olarak isimlendirilir.