İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU
İş yaşantısının sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi, iş ve sosyal güvenlik hukukunun kapsamına girmektedir. Neredeyse herkesi ilgilendiren bu hukuk dalı çeşitli düzenlemeleri ile işçiler ve işverenler arasındaki uyuşmazlıkları gidermeye, iş ortamının daha güvenli şekilde olmasını sağlamaya yönelik düzenlemeler içermektedir.
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Nedir?
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku işçi ve işveren arasındaki ilişkileri düzenleyen, çalışma koşullarına yönelik düzenlemeler içeren hukuk dalıdır. Bu hukuk dalının ana kaynakları ise 4758 sayılı İş Kanunu ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’dur. Bunlar dışında diğer ilgili kanun ve yönetmelikler de iş hukukuna kaynaklık etmektedir.
Bir iş ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar sosyal güvenlik hukuku kapsamına girmektedir. Örneğin işçinin alacağını alamaması, sürekli olarak fazla mesaiye bırakılması, yine işçinin işveren tarafından psikolojik baskıya maruz bırakılarak işten ayrılmaya zorlanması gibi durumlar iş hayatından sıklıkla karşılaşılan iş hukukunu ilgilendiren hadiselerdendir. Böyle sorunlar yaşanması halinde iş ve hukuku devreye girmekte ve sorunların ortadan kaldırılması ve varsa bir zarar bu zararın telafi edilmesini sağlamaktadır.
İşçinin tehlike yaratan iş koşullarında çalıştırılması, iç kazası neticesinde maluliyet durumu yaşanması, işçinin sigortasının yatırılmaması gibi durumlar da sosyal güvenlik hukuk kapsamında düzenlenen konulardır.
Kısacası bir bütün olarak iş ve sosyal güvenlik hukuku iş hayatına dair işveren ve işçiyi ilgilendiren tüm konuları düzenlemektedir.