KIYMETLİ EVRAK HUKUKU
Kıymetli evrak senet ile doğrudan ve sağlam bağlantısı bulunan evraklardır. Kıymetli evraklarda hak ancak kendine ait yazılı senedi ile talep edilebilir. Ayrıca devir işlemleri için de kıymetli evraklarda yine senet şartı vardır. Kıymetli evrak iki şekilde hem hak sahibinde hem de alacaklıda bulunur. Kıymetli evrak senedi ile borcun süresi ve alacaklının sahip olduğu hak belgelenir. Kıymetli evrak senetleri herhangi bir alacak-borç senedinden çok daha farklı senetlerdir. Bu fark da kıymetli evrak senetlerinin kendine özgü özellikleri ile anlaşılır.
Kıymetli evrak hukuku da kıymetli evraklar ile ilgili yasal konuları ele alır. Kıymetli evrak hukuku konusunun içinde kıymetli evrak senetlerinin türleri, içerikleri, düzenlenme biçimleri, devir şartları, tahsil ve rehin şartları gibi pek çok alt başlık bulunur. Kıymetli evrak hukuku kıymetli evrak senetleri hakkındaki şartları da düzenler.
Kıymetli evraklar yerine göre nakit işlevindedir. Avantajlı olduğu kadar pek çok katı kurala da sahip kıymetli evraklar, kıymetli evraklar hukuku ile düzenlenir ve işlenir. Kıymetli evrak senetlerindeki bir problem de yine kıymetli evrak hukuku kapsamındaki yasalar ile düzenlenir. Kıymetli evraklar üzerinde hak yazılıdır ve kıymetli evrakların ekonomik değeri bulunmaktadır. Bu da kıymetli evraklar üzerindeki tüm işlemlerde kanunların özel ve sıkı olmasına sebebiyet verir. Kıymetli evrakların bu çeşitli özelliklerinin kullanımı da yine kıymetli evrak hukuku kapsamında ele alınan konulardandır.